Kloosterpad Zenderen, bezinning en onthaasten 26 november 2010
Intensiteit, sfeer en beleving vormen de rode draad voor IkPromoot.
Oog voor vormgeving, sfeervolle locaties, grappige winkels, lekker eten, muziek die raakt, en nog veel meer...
Onderstaand artikel is geschreven door een van de redacteuren van www.ikpromoot.com
Om de files te vermijden, rijd ik af en toe door het Overijsselse gehucht Zenderen. Op de enige doorgaande weg geniet ik dan van de fraaie kloosters in dit uitgestrekte buitengebied. Op één van die tochten valt mijn oog op een billboard waarop twee paters staan met prachtige habijten, daaronder de tekst ‘Themawandeling 7 november’.
Thuis gekomen surf ik snel naar de bijbehorende site kloosterpadzenderen.nl en wat blijkt: deze kloosters zijn maar drie keer per jaar voor het publiek geopend.
Nieuwsgierig
Dat wil ik ook. Weliswaar heb ik geen religieuze achtergrond, maar ik ben nieuwsgierig naar de mysterieuze levenswijze van de karmelieten en de carmelitessen. Wat gebeurt daar in zo’n klooster? Tijdens de wandelingen, zo lees ik, kan je ook kennismaken met het boerenlandschap en landgoed Weleveld. Op één van de open dagen staan er bij het startpunt ‘bezinningscentrum De Zwanenhof’ rijen auto’s en zie ik vele wandelaars om me heen. Een vrijwilliger legt, onder het genot van een kop koffie en krentenwegge, uit dat er verschillende routes zijn, van 5, 8 of 13 km. Ik besluit nu nog niet besluiten: ik laat me verrassen, het is immers prachtig weer.
Harpgeluid
De wandeling leidt naar het Carmelitessen klooster waar je ontvangen wordt met prachtig harpgeluid. In een andere ruimte wordt een DVD over het kloosterleven vertoond. De wandeling zet zich voort naar het karmelietenklooster dat in 1855 is opgericht. Ernaast ligt een seminarie waar je als priester kon worden opgeleid. Het seminarium is omgetoverd tot een prachtig restaurant. Het klooster zelf dient als kloosterverzorgingstehuis voor achttien hoogbejaardekarmelieten. Een eigen kok kunnen zij zich niet permitteren en dus worden er dagelijks kant- en klaarmaaltijden bezorgd.
Titus Brandsma
Dan volgt een zeer indrukwekkende rondleiding in de mysterieuze omgeving van het klooster. Bijzonder is ook de geschiedenis van Titus Brandsma die zich als geestelijke adviseur voor de katholieke journalisten heeft ingespannen. Tijdens de tweede wereldoorlog overreedde hij hoofdredacties en directies van katholieke dagbladen om advertenties van de NSB niet op te nemen. Titus werd in 1942 gearresteerd en stierf uiteindelijk in het concentratiekamp van Dachau.
Route en Erwtensoep
Na de indrukwekkende verhalen is het dan tijd voor een pauze bij theehuis De Karmeliet: een sfeervolle locatie voorzien van een heerlijke lunchkaart. De tocht vervolgt door het prachtige Twentse landschap en leidt mij naar landgoed Weleveld. Vanaf dit punt besluit ik de volledige route te lopen want al dit moois lonkt naar meer. Via de picknickboerderij, een oud–Saksische borg loop ik -inmiddels enigszins vermoeid- naar het beginpunt. De indrukwekkende middag wordt hier afgesloten met een goed gevulde kop erwtensoep.
Aanrader
Op 15 mei 2011 ben ik weer van de partij als het Carmelitessen klooster voor het publiek wordt opengesteld. Het is zeker een aanrader de wandeling af te sluiten met een heerlijk diner in Zenderen bij restaurant de Kloostergang of het Seminar.
Bron: IkPromoot door René Belderbos