Groene Poort Wandeltocht

Carmelitessenklooster

De carmelitessen vormen de vrouwelijke tak van de Karmelorde. Zij werd in de 15de eeuw gesticht door de karmeliet Johannes Soreth. Het slotklooster van de zusters werd in 1889 gesticht vanuit het carmelitessenklooster ‘Elzendaal’ in Boxmeer. Dat was 34 jaar na de komst van de karmelieten. Zenderen was een bewuste keuze, omdat de karmelieten dan de diensten die plaatsvonden in de kloosterkapel konden verzorgen. Dat gebeurt nu nog. In het klooster leven de zusters in afzondering als slotzusters of monialen. Ze zoeken een weg dicht bij God in geestelijke afzondering. Slechts de kapel van het klooster en de spreekkamers zijn toegankelijk. In de gebedsruimte dient stilte in acht genomen te worden. In het verleden bakten de zusters hosties voor veel parochies en instellingen in het hele land.

De kapel is in de zeventiger jaren geheel ontdaan van alle polychromie. Ook zijn enkele beelden uit de kapel weggehaald. Grijze tonen overheersen en de donkere houten banken passen zich daarbij aan. Deze herinrichting draagt alle kenmerken van de architect Dom van der Laan, die als monnik voor een contemplatief leven had gekozen. In de kapel is nog een beeld te zien: een piëta, het beeld van een wenende Maria met haar gekruisigde Zoon op haar schoot. Het staat hoog in de kapel in de rechtermuur, bijna tegen de zoldering aan.

De kapel is geopend van 7.00 uur tot na de dienst van 17.00 uur. Alle dagen van de week wordt er meermaals op verschillende tijden gebeden. Deze dagorde? hangt in de slotgang (gang naast de kapel). De zusters, ook wel bidzusters genoemd, nodigen u uit om mee te bidden.


Tijdens de arrangementsdagen is het mogelijk in de ontvangstruimte van het klooster een dvd? te bekijken met foto’s over het leven van de karmelieten en carmelitessen.

Meer informatie is ook te vinden op www.carmelitessen.nl.